Rozen kalk geven in de herfst of winter

Advertisements

rozen kalk geven

Vanaf eind november tot en met eind januari is een goede tijd om rozen kalk te geven.

Kalk zorgt ervoor dat mest goed wordt opgenomen. Maar het werkt pas drie maanden nadat je het gestrooid hebt. Daarom wil je dat het werkt op het moment dat het groeiseizoen weer begint. En dus zijn november, december en januari geschikte maanden hiervoor. Overigens moet je altijd een paar weken tussen de bekalking en bemesting laten.

In de herfst bemest je je rozenstruiken. Als het blad eraf is en je het bed hebt schoongemaakt, geef je je rozen mest. Een week of drie later geef je kalk en in maart snoei je je rozen en geef je ze organische mest.

Advertisements

Hoeveel kalk geef je rozen?

Ik houd altijd een handvol kalk per rozenstruik aan. Dit doe ik elk jaar, en bij alle rozen. Of het nu klimrozen, botanische rozen of gecultiveerde rozen zijn: ze krijgen van mij kalk.

Op zich kan het geen kwaad om een jaar over te slaan, maar mijn advies zou zijn om je rozen wel jaarlijks te bekalken. Rozen houden namelijk niet van zure grond, en kalk zorgt naast een goede werking van de mest, ook voor een basische grond.

Kalkkorrels of losse kalk

Ik gebruik altijd kalkkorrels, omdat dit makkelijk te doseren is en niet zo stuift als losse kalk. Een nadeel van korrels ten opzichte van losse kalk is dat het wat langer duurt voordat het door de regen in de grond is gespoeld. Daarom is het verstandig om na ongeveer twee weken de grond even door te harken (als het geregend heeft).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *